Ağız ve Çene Cerrahisi

20 Yaş Diş Çekimi

20 yaş dişi üçüncü azı dişi olarak adlandıran ve ortalama olarak 17-25 yaşlarında çenenin en gerisinde çıkan diştir. Bu yaşlarda diş oluşumu tamamlandığı ve çene yapısı oturduğu için 20 yaş dişleri çoğunlukla birtakım diş problemlerine yol açabilir. 20’lik dişler, diş dizisini bozup beraberinde ağrı, çürük veya kistleşmeye sebep olabilir. 20 yaş dişlerin herhangi bir soruna sebep olmasa da ileride ortaya çıkabilecek potansiyel riskler için çekilmesi gerekebilir.

20 Yaş Dişi Sorunlarına Uzman Çözümler

20 yaş dişleri erişkinlik dönemde görülen ve diş dizisinde en son çıkan dişlerdir. 20’lik dişler çoğu kişide gömülü ya da yarı gömülü olduğundan başta şiddetli ağrılar olmak üzere birtakım sorunlara yol açabilir. Bu dişler tam olarak çıksa bile diş temizliği iyi bir şekilde yapılamaz ve kendisini ya da yanındaki dişleri çürütebilir. 20 yaş dişi çıkarma döneminde karşılaşılan bazı sorunlar şunlardır:

  • Adım Adım Süreç

    20 yaş dişi çekimi, uzman hekimler tarafından yapılan, enfeksiyon ve komplikasyon risklerini en aza indiren bir cerrahi işlemdir.

  • Gömülü 20 Yaş Dişi

    Gömülü 20 yaş dişleri, ağrı ve enfeksiyona yol açabilen ciddi dental sorunlar olup, çekim süreci titizlikle planlanmalıdır.

20 Yaş Dişleri: Ağrı ve Sorunlarla Başa Çıkma

20 yaş dişleri erişkinlik dönemde görülen ve diş dizisinde en son çıkan dişlerdir. 20’lik dişler çoğu kişide gömülü ya da yarı gömülü olduğundan başta şiddetli ağrılar olmak üzere birtakım sorunlara yol açabilir. Bu dişler tam olarak çıksa bile diş temizliği iyi bir şekilde yapılamaz ve kendisini ya da yanındaki dişleri çürütebilir. 20 yaş dişi çıkarma döneminde karşılaşılan bazı sorunlar şunlardır:

  • Ağrı ve hassasiyet
  • Diş etrafında sızıntı
  • Ağız kokusu
  • Çenede ağrı ve şişme

Yukarıda 20 yaş dişlerin çürümesi ve enfeksiyonu sonucu görülebilecek sorunlardan bahsedilmiştir. Ancak bu durum herkes için geçerli olmayabilir. Diş kontrollerini düzenli olarak yapılması ve diş bakımını ihmal edilmemesi 20 yaş dişlerinde bu tarz problemler olmadan da atlatılmasını sağlayabilir. Her iki koşulda da diş muayenesi yaptırmak süreci en iyi şekilde geçirilmesi için önem taşır.

20 Yaş Dişi Çekimi Nasıl Olur?

20 yaş dişler genel olarak işlevsiz kabul edilen dişler olduğundan dolgu, kanal tedavisi gibi tedavi seçeneklerinden daha çok çekim düşünülür. 20’lik diş çekilmeden önce enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Diş tamamen veya kısmen çıkmışsa çekimi diş hekimi gerçekleştirir. Ancak dişler gömülü, yarı gömülü, yanağa doğru kaymış veya kist oluşuma varsa 20 yaş dişi çene cerrahisi tarafından ameliyat ortamında çekilir. Çene cerrahı anestezi uygulayarak diş etinden bir kesi yapıp dişi görünen kemik kısmından tutup çeker. 20 yaş diş çekimi normal bir diş çekimi gibi tek parça halinde olmayabilir ve dişin parça parça çekilmesi gerekebilir.

20 Yaş Dişi Ağrısı

20 yaş dişler çene hattının en geri kısmında yer aldığı için bu bölgelerin fırçalanması ya da diş ipi kullanılması zor olabilir. Temizliği iyi yapılamayan 20 yaş dişler zamanla şiddetli ağrılara sebep olabilir ve kişiler zaman zaman bu ağrının kulak, baş, sinüzit ağrısı olduğu hakkında yanılabilir. 20 yaş dişi ağrısı bir diş doktoru veya çene cerrahisine başvurmadan önce evde uygulanabilecek bazı yöntemlerle hafifletilebilir. O yöntemlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

20 Yaş Dişi hakkında merak edilenler

Diş çekimi sonrası enfeksiyon gelişmemesi ve hızlı iyileşme için ilk 24 saat saat boyunca diş fırçalama, tükürme, durulama, gargara yapmaktan kaçınmak ve sıcak gıdaları tüketmemek önemlidir.

20 yaş diş çekimi sonrası birkaç saat boyunca kanama olabilir. Kanamayı kontrol altında tutmak için ortalama 45 dakika boyunca dişin üzerine gazlı bezle tampon yapılır. Birkaç saatten daha uzun süren kanama varsa tampon işlemine devam edip doktora başvurmak gerekir.

20 yaş dişinin çekilmemesi normal diş hizası bozulmasına, komşu dişlerin ve çene kemiğinin sıkışmasına, sinirlerin hasar görmesine sebep olabilir. Ayrıca bu dişlerin temizliğinin zor olması diş çürüklerine ve sık sık antibiyotik kullanımına da yol açabilir.