Antialerjik Diş Hekimliği

Amalgam Dolgular

Amalgam dolgu, diş çürüklerinin ya da dişte oluşmuş bir çatlakların onarımında kullanılan bir dolgu türüdür. Amalgam dolgu sıvı cıva, gümüş, kalay ve bakırın toz alaşımından oluşur...

Amalgam Dolgular

Amalgam dolgu, diş çürüklerinin ya da dişte oluşmuş bir çatlakların onarımında kullanılan bir dolgu türüdür. Amalgam dolgu sıvı cıva, gümüş, kalay ve bakırın toz alaşımından oluşur. Sıvı cıva metal türevleri olan gümüş, kalay ve bakırın reaksiyona girmesi ve birbirlerine tutunmasını sağlar. Dişin çürük bölgeleri temizlendikten sonra dişe yerleştirilen bu dolgu sertleşir ve böylece diş kaybettiği çiğneme fonksiyonunu geri kazanır. Güçlü ve uzun ömürlü amalgam dolgunun diğer dolgu türlerine göre kırılma olasılığı düşüktür. Amalgam dolgu içerisindeki maddelerden birine alerjisi olan hastaların amalgam dolgu yaptırmaması önerilir.

  • Hızlı Uygulama

    Amalgam dolgular, diş hekimleri tarafından hızlı bir şekilde uygulanabilir ve hemen sertleşir.

  • Dayanıklılık

    Amalgam dolgular, çiğneme kuvvetlerine karşı son derece dayanıklıdır ve uzun ömürlüdür.

Amalgam Dolgu Nedir?

Amalgam dolgu sıvı cıva, gümüş, kalay metallerinin alaşımından oluşur. Diş çürükleri yüzünden dişin çiğneme ve öğütme fonksiyonları bozulduğunda dişteki bu çürük kısımlar temizlenip amalgam dolgu yapılır.

Diş köklerini korumak için özellikle azı dişlerde kullanılır. Civa alerjisi tanısı olan veya amalgam dolgunun altında çürük oluşumu yüzünden dişte hassasiyet olan hastalarda dolgunun değiştirilmesi gerekir.

  • Doğal Görünüm
  • Dayanıklılık
  • Renk Stabilitesi
  • Uygun Maliyet

Amalgam Dolgu Nasıl Yapılır?

Dental amalgam yerleştirilmesi için diş hekimi önce çürüğü temizlemek için dişi deler ve şekillendirilir. Sonrasında amalgam macunun oluşturulması için kapsüllenmiş toz alaşım sıvı cıva ile karıştırılır. Böylece oluşan amalgam macun diş hekiminin şekillendirdiği diş boşluğuna yerleştirilir ve hastanın doğal dişine uygun olması için tekrar şekil verilir. Bu bölgeye dökülen macun hızla sertleşir ve katı, amalgam dolguya döner.

Amalgam Dolgunun Avantajları Nelerdir?

Diş köküne etki etmemiş çürüğü dişin sinirini koruyarak kapatan amalgam dolgu dişin şeklini alır. Düzenli ağız bakımı ve diş hekimi randevularına gidilmesi dolgunun ömrünü uzatır. Maliyetinin köprüden veya implanttan uygun olması amalgam dolguyu daha tercih edilebilir yapar. Prosedürün hızlı olması ve özellikle azı dişlerdeki kullanımının efektif olması amalgam dolgunun avantajlarındandır.

Amalgam Dolgu hakkında merak edilenler

Amalgam dolgu yüzeysel çürükler için uygulanan bir alaşımdan kaynaklanır. Dolguya iyi bakılması, dolgunun yapıldığı dişin altında çürük oluşması ve iltihap kapması durumlarından değiştirilmelidir.

Amalgam dolgular, diş hekimliğinde uzun yıllardır kullanılan ve genellikle güvenli kabul edilen bir dolgu materyalidir. Ayrıca amalgam dolgu güvenliği civa içeriğinden kaynaklı hala araştırılan bir konudur. Özellikle gebeler ve altı yaşın altındaki çocuklara amalgam dolgu yapılması hakkında diş hekimi ile görüşülmelidir.

Aspiratör ile diş üzerindeki amalgam dolgu çıkarılır. Çıkarıldıktan sonra hastaya metal bağlayan oral solüsyonlar ile gargara yaptırılmalıdır ve ağız içi temizlenmelidir.

Diş etinde iltihaplanma, ödem, ağız içi yara, tat kaybı ya da ağızda metal tadı, halsizlik, baş ağrısı gibi semptomlar gelişebilir.